Ophangpunten tunnel element metrostation Amsterdam Centraal

Het element voor de Noord-Zuid-metrolijn onder het Centraal Station is tijdens het afzinken tijdelijk ondersteunt met een ophangconstructie aan het dak. Dit hield het element 'opgehangen' op een vaste locatie tijdens het onderstromen met zand onder het tunnel element voor de definitieve fundatie.

CS invaren 3d 1 [Activity_carr]
 

De belangrijkste reden dat we het ontwerp van deze ophangpunten is het gevolg van de vloerconstructie onder het tunnel element. De conventionele methode middels fundatietegels, gaf te hoge belasting in deze fase, waardoor de onderwater betonvloer onder het element zou beschadigen.

De ophangpunten bestonden uit 4 staalconstructies met hydraulische vijzels die vooraf op het dak van het tunnel element waren bevestigd. De constructies zijn aangesloten aan het dak boven het element, wat de vloer is van de centrale passagiers doorgang van het station. De ophangpunten konden elk in hoogte worden verstelt, door het gebruik van hydraulische vijzels die in het systeem waren geïntegreerd. Deze hydraulische vijzels zijn ook gebruikt om de verticale krachten tijdens het onderstromen met zand te meten.