Nieuws

Installatie en inbedrijfstelling van afgezonken cofferdam in Monaco succesvol afgerond

29 augustus 2016

Strukton Immersion Projects heeft de installatie en inbedrijfstelling van een afgezonken cofferdam in Port Hercules, Monaco met succes afgerond. Een U-vormige structuur genaamd “Batardeau” is rondom een verzonken kogelgewricht geplaatst. Dit kogelgewricht verbindt de drijvende steiger Quai Rainier III met het landhoofd van Terre-Plein. Dit project is onderdeel van het tienjaarlijkse onderhoudscontract van het kogelgewricht van de drijvende steiger.

Monaco 600x375 

De “Batardeau” is 12m breed en 16m hoog en heeft een gewicht van 45 t. Het bestaat uit een stalen doos uitgerust met opblaasbare rubberen afdichtingen. De unieke structuur is door Strukton Immersion Projects ontworpen en gerealiseerd. De opblaasbare rubberen afdichtingen zijn in nauwe samenwerking met Trelleborg Ridderkerk ontworpen. De constructie en de bijbehorende onderdelen zijn gemonteerd en getest in Nederland waarna ze naar Monaco zijn getransporteerd. 

De “Batardeau” werd gehesen, afgezonken en zijwaarts verplaatst rondom het kogelgewricht door middel van een kraanschip. Hierna is de “Batardeau” verticaal gedraaid door middel van takels. Na het aansluiten van de “Batardeau” op de horizontale en verticale constructies boven het kogelgewricht, zijn de rubberen afdichtingen opgeblazen en is de binnenruimte drooggelegd.

De atmosferische cofferdam biedt een droge en veilige werkplek voor het personeel van de Franse JV partner NFM, om de tienjaarlijkse onderhoudswerkzaamheden aan het kogelgewricht te kunnen uitvoeren. De cofferdam is in staat om de bewegingen van de drijvende steiger te volgen met behulp van een innovatieve hydraulisch hefsysteem verzorgd door Strukton Infratechnieken. Strukton Maatvoering & Monitoring heeft een real-time monitoring systeem ontworpen welke online de waarden zoals de druk in de afdichtingen en het hefsysteem en verschillende parameters binnenin de cofferdam meet. De duikwerkzaamheden zijn uitgevoerd met apparatuur en de expertise van OTN en het lokale duikbedrijf Prodive.